Sådan får du en god fordøjelse gennem kosten

Hvis du er en af de mange danskere, der udsættes for bøvl med maven og forstoppelse, så kan det skyldes din kost. Generelt så er en fiberrig kost et godt middel imod forstoppelse. Herunder er der eksempler på fødevarer, som du kan inddrage i din kost for at forebygge imod forstoppelse.

Fem fødevarer der sætter gang i dit tarmsystem

Fuldkornsrugbrød
Det er videnskabeligt bevist, at fuldkornsrugbrød er bedre end afføringsmidler til at lindre forstoppelse. Derudover så indeholder rugen arabioxylan, hvilket er noget, din krop kan bruge til at nedbryde tarmbakterier med og derved øge fordøjelsen, så du ikke længere vil føle dig forstoppet.

Svesker
Svesker er gode for din fordøjelse, især hvis du har problemer med, at din afføring er for hård. Sveskerne er gode for dit system, fordi de indeholder fibre og en høj koncentration af sorbitol, hvilket er et naturligt sukkerstof. Det er denne sorbitol og fibrene, der øger effekten og fremmer din afføring.

Blåbær og kiwi
Blåbær og kiwi indeholder også mange fiber, hvilket absorbere vand, som føres videre ud i tarmsystemet, og det modvirker derved din forstoppelse.

Bønner
Bønner er en af de fødevarer, der indeholder flest fibre. Derudover så er der mange forskellige slags bønner på markedet, hvilket betyder, at du nok kan finde en slags, som du kan lide.

Konsekvenserne ved, at du spiser for lidt kostfibre

Som der herover er blevet fremlagt, så er det vigtigt, at du spiser fødevarer, der indeholder mange fibre. Dette skyldes, at hvis du spiser for få kostfibre, så kan du få symptomer på forstoppelse. Disse symptomer kan være de fysiske symptomer, såsom tynd mave, hård afføring eller irriteret tyktarm. Det vil sige for at undgå forstoppelse, kan du vælge at lægge din kost om, så den indeholder flere fibre. Men hvis du oplever, at du er påvirket af de samme symptomer i længere tid, så bør du søge læge eller tage en dulcolax, som er en tablet, der modvirker forstoppelse.