Kan man være ikkeryger og have usunde lunger?

Rygerlunger er oftest noget, der hænger sammen med et overforbrug af cigaretter og en belastning for kroppen, som kan medføre vejrtrækningsproblemer. Usunde lunger kommer dog ikke kun af rygning. Vejrtrækningsproblemer kan skyldes mange andre faktorer end netop rygning. Hvis du har en langvarig hoste i over 2 måneder og efterhånden bare er blevet vant til, at den er der, er der god grund til at søge læge.
Måske du tænker, at din hoste kan virke harmløs, lidt irriterende at døje med, men harmløs. Hoste med eller uden slim, kan være dog være mere alvorlig, end du tror.

Lange forkølelser og tør hoste kan være tegn på, at dine lunger ikke fungerer, som de skal. Ofte hænger en tør hoste eller en forkølelse sammen med åndenød.

Er det symptomer, som du kan relatere til? Så læs videre.

Kan jeg ikke bare leve med det?

Du tænker sikker ikke ret meget over din vejrtrækning, indtil du har problemer med at få pusten.
Ligesom med et højt kolesteroltal og et højt blodtryk er det ikke nødvendigvis noget, du ligger mærke til, før det er for sent. Måske har du vænnet dig til symptomerne og lever bare videre i din hverdag. Men åndenød og vejrtrækningsproblemer, kan være ligeså alvorlige som højt kolesteroltal og forhøjet blodtryk.

De ting, vi har vænnet os til, er oftest noget, vi mener, vi kan vente med at få tjekket. Realiteten er den, at hvis du lider af vejrtrækningsproblemer, kan du risikere, at dine lungers væv ødelægges. Dine lunger kan ikke holde til den belastning, hosten eller forkølelsen forårsager på din krop. Hvis ikke du får undersøgt dine lunger, kan det have alvorlige konsekvenser.

Sådan undersøger du dine lunger

Vidste du, at du selv kan lave de første undersøgelser og dermed spare et besøg hos lægen? For at undersøge dine lunger er det min anbefaling at benytte en lungefunktionsmåler, også kaldet et spirometer. Et spirometer viser, hvor meget luft du kan puste ud i første sekund samtidig med, at den viser, hvor hurtigt du kan tømme dine lunger for luft, og hvor mange liter luft du kan puste ud på én indånding.

Lungefunktionsmåleren kan gennem en test afsløre, om du har en sygdom på dine lunger. Hvis du har, er det vigtigt, at du kontakter lægen hurtigst muligt. Så du kan få en god start på behandlingen.

Hvordan foregår testen?

Testen er simpel og foregår ved, at du puster ind i et lille rør, der sidder fast på en maskine (Lungefunktionsmåleren). Lungefunktionsmåleren er med til at diagnosticere, om du har en sygdom, såsom astma eller KOL.
Hvis du allerede har astma og tager medicin for det, kan en lungefunktionsmåler også være med til at indikere, om din medicin virker efter hensigten. Det er derfor vigtigt at teste løbene. Hvis du allerede har astma, vil jeg anbefale, at du køber din en lungefunktionsmåler og selv holder øje løbende. Hvis du er i det mindste tvivl, råder jeg dig naturligvis til at søge læge.

Få det nu tjekket

En hoste kan altså være mere end blot en harmløs irritation. For at få nogle facts på bordet, kan jeg fortælle dig, at der lige nu er over en halv million danskere, der døjer med astma. Astma kan ramme alle aldersgrupper, særligt små børn er udsat. Det er derfor vigtigt at holde øje med, om dit barn er generet af hoste over længere tid.
Astma er en kronisk betændelsestilstand i lungerne, og du skal leve med det resten af livet. Derfor kan jeg ikke sige det nok gange – få det nu tjekket.