De svære beslutninger

Vi ved, at det er en svær tid at komme igennem, når man har mistet et nært familiemedlem eller nær ven, som man har haft kært. I forbindelse med dødsfald er der også mange ting i som pårørende skal tage stilling til og forholde jer til. I skal eksempelvis tage stilling til afskedsformen. Skal det være en begravelse eller en bisættelse? Forskellen på de to afskedsformer er, at ved en begravelse bærer familie og nærmeste pårørende kisten ud af kirken efter ceremonien til at udvalgt gravsted på kirkegården. Her nedsænkes kisten i jorden med den afdøde, hvor det ceremonielle ritual ved begravelsen slutter ved gravstedet. Ved en bisættelse bærer familie og nærmeste pårørende kisten fra kirken ud i en rustvogn efter ceremonien inde i kirken. Her transporteres kisten til brænding i et krematorium. Urnen med aske udleveres typisk 8 – 14 dage efter, hvor man efterfølgende udfører en mindre ceremoni til en urnebegravelse. I kan læse mere om begravelse her.

Gode råd

Når du skal tage stilling til valg af gravsted er det en god idé at finde et gravsted, hvor nærmeste pårørende ligger begravet. Det kan også være, at afdøde havde et særligt ønske eller var nært knyttet til en bestemt kirkegård. Der er også mange forskellige typer af gravsteder, I som pårørende kan vælge i mellem. I kan blandt andet vælge mellem kistegravsted, urnegravsted, urnegravsted i fællesgrav, de ukendtes grav, askespredning på åbent hav eller urnenedsættelse på privat grund. Det er også vigtigt at gøre opmærksom på, hvis familien ikke i forvejen har et familiegravsted, skal i have brugsret til et gravsted. Dette kan i få ved at kontakte kirkegårdskontoret, således i kan se, hvilke gravsteder der er ledige.

Hvem passer gravstedet?

Når man har et gravsted på en kirkegård har i pligt til at vedligeholde og passe det. Dette kan i selv gøre, og hvis ikke i har mulighed for det, kan i mod betaling for kirkegårdens personale til det. Disse priser varierer, men i kan få alle oplysninger om priser, gravsteder og vilkår på den enkelte kirkegård. Ydermere har et kistegravsted en fredningstid på 20 år og urnegravsted har en fredningstid på 10 år. Dette betyder, at det er den tid der skal gå, før man kan grave på dette gravsted igen. Det er dog muligt at forny tiden, når denne er udløbet, hvis dette ønskes.