Algebekæmpelse: Sådan slipper du for grønne alger

Hvis du er boligejer, så har du med garanti oplevet og ærgret dig over at se din terrasse, dit tag, din facade og dit plankeværk blive angrebet af alger. Alger er en torn i øjet på rigtigt mange boligejere, og det er ikke bare grimt, men også potentielt farligt, hvis dit hjem er hårdt angrebet af alger. Denne guide er udformet til dig, der gerne vil blive klogere på algeproblematikken samt lære, hvad du kan gøre for at bekæmpe algerne.

 

Hvad er alger? 

Du kender sikkert alger som det grønne og slimede lag, der kan finde på at sætte sig på fliser og facader. Men hvad er alger egentlig?

De alger, der volder problemer for husejere er de såkaldte grønalger. Disse er ganske små organismer, som trives bedst i fugtige miljøer. Nogle algearter lever kun i vand, men andre har tilpasset sig til også at kunne leve på landjorden, og det er altså dem, der volder husejere problemer. En af grundende til, at alger er så hårdføre og svære at slippe af med, er, at de bedst kan leve i fugtige omgivelser, mens de samtidigt selv er med til at holde på fugten. Dette giver effekten af en ond spiral. Hvis der er mange alger i forvejen, danner de et meget fugtigt område, hvilket trækker endnu flere alger til, og således fortsætter algebestanden med at vokse hurtigere og hurtigere.

 

En alvorlig problematik

Algers måde at udbrede sig på udgør et stort problem for husejere. Én ting er, at det rent visuelt er ærgerligt, hvis terrassen eller det nye plankeværk er dækket af de grønne alger, men det kan også have alvorlige konsekvenser, hvis algerne ikke bliver bekæmpet i tide. Alger holder på fugten, og det er almindeligt kendt, at hverken trækonstruktioner eller murværk har godt af fugt over længere tid. Hvis algerne har fået fat i eksempelvis dit tag, risikerer du altså fugtskader, hvis du ikke reagerer hurtigt.

Et andet problem ved alger er, at de er glatte. Er din terrasse eller dit fortov belagt med alger, er det nemmere at falde og komme til skade.

 

Sådan bekæmpes alger

Den gode nyhed er, at alger kan bekæmpes. Hvis din bolig er blevet indtaget af alger, har du flere muligheder, og den optimale løsning afhænger af, hvor hårdt dit hus er angrebet. Har du eksempelvis alger på taget, kan du vælge at få en professionel algebehandling. Dette foregår med Danmarks eneste lovlige algebekæmpelsesmiddel, som virker ved at trænge ind i algerne og ødelægge deres cellevægge, hvorefter de udtørrer. Herefter er det regn og vind, der fjerner de døde alger.

Du kan ligeledes vælge at rense din facade eller terrasse, men på disse overflader har du også mulighed for en mere drastisk løsning, nemlig en flise- eller facaderens. Denne metode sikrer et mere øjeblikkeligt resultat og er samtidigt anbefalelsesværdigt, hvis overfladen er meget hårdt ramt af alger. Ved at få foretaget en flise-/facaderens af et professionelt firma undgår du at forvolde skade på fliserne/murstenene, hvilket man let kommer til, hvis man gør det med en almindelig højtryksrenser. Efter endt rensning kan du vælge at få overfladen imprægneret med et middel, som forhindrer fugt i at trænge ned i fliser og mursten, hvorved fremtidige algeangreb undgås.

Den optimale behandlingsmetode afhænger således af dine ønsker samt af omfanget af angrebet. Bestiller du en algebehandling hos et professionelt firma, er du sikker på at få den sikreste og mest optimale løsning.